Thuiswerken is niet voor iedereen een ideale oplossing. Je raakt sneller afgeleid en het is moeilijk om afstand te nemen van je werk. Een paar tips om je thuiswerkplek succesvol te organiseren en je concentratie te verbeteren.

Eigen werkkamer of werkhoek

Werk en privé gescheiden houden is niet makkelijk als je alles in dezelfde ruimte doet. Creëer daarom je eigen werkplek door een kamer te claimen als je persoonlijke kantoor. Heb je geen extra slaapkamer? Maak dan een werkhoek door een kamer af te schermen met een kast of kamerscherm. De ruimte hoeft niet groot te zijn. Het belangrijkste is dat er een scheiding is van het leefgedeelte. Dit maakt het makkelijk om in- en uit de werkmodus stappen. 

Ergonomische werkplek

Een ergonomisch ingerichte werkplek voorkomt rug- en nekklachten. Om je werkplek ergonomisch in te richten heb je een in hoogte verstelbaar bureau en een verstelbare bureaustoel nodig. Andere handige accessoires zijn een tweede monitor, monitorsteun, laptopsteun, apart toetsenbord en muis. Deze helpen bij het verbeteren van je houding. Hiervoor hoef je niet per se iets nieuws aan te schaffen. Je kan een laptop- en monitorsteun maken met een stapel boeken. Creëer je eigen werkplek op een budgetproof manier!

Inrichten en personaliseren

De inrichting van je werkplek hoeft niet sober te zijn. Sterker nog: liever niet. Het werkt motiverend als je een fijne werkplek hebt die is ingericht naar jouw smaak. Plan een dag vrij om een muur te schilderen, prints op te hangen of planten neer te zetten. Ook dit hoeft niet veel te kosten. Kleurrijke accenten, zoals een pennenbak of lectuurbak, hebben al een groot effect. Vergeet niet om goed gebruik te maken van het daglicht. Een bureau richting het raam lijkt prettig, maar leidt al snel af. Zet je bureau liever schuin neer, zodat je een mooie lichtinval hebt zonder dat je zicht wordt beperkt.

Structureren en opbergen 

Aan het eind van de werkdag is een bureau vaak overspoelt met losse papieren en lege kopjes. Als je werkplek klein is lijkt het al gauw rommelig. Tijd om alles goed te organiseren. Maak een vaste plek voor de afwas en zet alle apparatuur (zoals printers en scanners) bij elkaar. Verzend je vaak post of pakketten? Leg dan alle verzendmaterialen, zoals dozen en Dymo 99010 etiketten, bij elkaar. Belangrijke documenten kan je sorteren en voorzien van een Dymo label. Zo is alles gestructureerd en kan je gemakkelijk kan vinden wat je zoekt.