De Formlab 3D printers hebben een flinke reputatie opgebouwd. De techniek wordt gezien als de beste in zijn soort. Het is voor andere fabrikanten belangrijk om zich te baseren op wat deze aanbieder mogelijk heeft gemaakt. Het werken met stereolithografie, of SLA, is wat tegenwoordig als de belangrijkste vorm voor veel soorten prints wordt gezien. Het is goed om eens nader in te gaan op wat dit precies betekent. Wat is er voor de gebruiker mogelijk met deze printers? Hoe zijn deze goed in te zetten in jouw branche? Er zijn veel verschillende mogelijkheden.

Uitharden tot een stevig ontwerp
De basis van de 3D printers van Formlabs, ligt bij SLA. Dit is een techniek die draait om resin. Dit is een vloeistof die is uit te harden tot plastic van de geharde soort. Er zijn veel soorten resin te krijgen tegenwoordig. De vloeistof wordt met een laser bewerkt om uit te harden volgens het ontwerp dat je hebt ingevoerd in de printer. Het is op die manier mogelijk om alles te maken wat je voor ogen hebt en daar veel details aan toe te voegen. De laser zorgt voor een hoge mate van precisie voor ontwerpers.

Overal in te zetten
Formlabs heeft meerdere modellen 3D printers in de line-up. Ook neemt het aantal soorten resin toe. Dat betekent dus dat de inzet steeds breder wordt. Omdat er veel flexibele mogelijkheden zijn, zijn ze niet alleen geschikt voor specialismen. Juist de veelzijdigheid wordt vaak aangehaald door de gebruikers van deze printers. Dit zijn zowel ingenieurs als mensen die productie leveren of in de industrie werkzaam zijn. Dit geeft ook aan hoeveel toepassingen er zijn als het gaat om deze printers. Het is de moeite waard voor veel bedrijven om er zelf ook in te investeren voor de nabije toekomst.

Een blik op toepassingen
Hoe ziet dit gebruik van de Formlabs Form 3 er nu in de praktijk uit? Vooral de basis van de prints worden vaak gelegd met deze modellen. Denk aan patronen, passtukken en molds. Ook is het zo dat prototyping vaak wordt gedaan hiermee. Daarnaast is het ook heel geschikt als tool om gereedschappen voor specifieke doeleinden mee te maken. Al deze toepassingen worden dan ook gestimuleerd door de fabrikant. Zo kan je zelf ook alle kanten op en kan je ook eens iets nieuws proberen wanneer je dat zou willen. Je haalt alles uit de mogelijkheden.