Endpoint protection, firewall, VPC’s en VPN’s. De termen zeggen weinig voor menig man, en klinken als een woordensoep die in films gebruikt wordt tijdens epische hackscènes, om het verhaal wat interessanter en spannender te maken. En toch hebben ze wel degelijk betekenis, en kan het hebben van wat basiskennis over cyber security nooit kwaad. Als eigenaar van een bedrijf ben je in bezit van kostbare gegevens, en vrijwel alles staat tegenwoordig in de cloud, op servers. Gegevens zijn een doelwit van criminelen, omdat zij als hacker niet te traceren zijn en goed geld kunnen verdienen eraan, of er zelfs misbruik van kunnen maken. Een goede cyber security stelt alle data veilig achter slot en grendel, buiten het bereik van misbruikers.

Bij een goede online veiligheid komen een aantal beveiligingsstrategiën kijken. Om te begrijpen hoe die precies werken en waar jouw bedrijf behoefte aan heeft, kan een beetje abc-kennis over cybersecurity geen kwaad.

Endpoint protection

Endpoint beveiliging is letterlijk de beveiliging van data op apparaten van eindgebruikers, zoals smartphones, laptops, pc’s en servers. Elk apparaat dat verbonden is met het bedrijfsnetwerk is een eindgebruiker, en voor hackers een portaal naar gegevens. Endpoint protection systemen beveiligen deze eindpunten in de cloud. Endpoint beveiliging is voor bedrijven belangrijk, omdat het aantal endpoints enorm is, en blijft groeien. Een datalek kan fataal zijn voor bedrijven, en endpoint security verkleind dat risico aanzienlijk.

Firewall

Een firewall is een spreekwoordelijke muur tussen een apparaat en de verbinding met een netwerk. De firewall werkt als een barrière voor de uitwisseling van gegevens, en bepaalt welke gegevens wel door de firewall mogen en welke niet, en voorkomt dat ongeautoriseerde apparaten geen toegang hebben tot de gegevens.

VPN

Met een VPN creëer je een virtual private network, en koppelt het betreffende apparaat met de VPN aan een ander IP-adres, waardoor internetactiviteiten erg lastig zijn te traceren.