Hoeveel de mens gemiddeld per persoon consumeert per dag is over de laatste 100 jaar zo immens toegenomen en het heeft gevolgen voor de samenleving, de wereld waar wij met zijn allen in proberen te leven. Het hoge niveau aan consumptie zou natuurlijk niet slecht moeten zijn omdat het gewoon betekent dat elk mens gemiddeld meer bezittingen heeft. Meer bezittingen hebben voelt niet als iets slechts, sterker nog, het voelt juist alsof je steeds meer vooruit gaat in je leven des te meer je hebt. Dat is op zijn minst wel het ideaalbeeld wat de media, vrienden en ook familie vaak schetsen.

Bezittingen, dat is toch goed?

Is het nou een goed iets dat zo veel mensen zoveel meer te besteden hebben? Ja natuurlijk is het dat, zegt de econoom. Want des te meer er te besteden is des te meer men uitgeeft bij diverse producenten die allen hun producten of diensten bij andere mensen kwijt willen. Dit betekent dan namelijk dat de producenten meer geld binnen krijgen, waarvan ze ook weer een groter gedeelte kunnen uitkeren aan hun werknemers, de mensen, die naar aanleiding van deze economische cirkel weer meer geld krijgen om te kunnen besteden. Het is voor allen zeker wel gunstig. Het maakt het leven hoe dan ook een boel makkelijker voor ons als steeds meer van onze moeilijke en vervelende taken kunnen worden uitgevoerd door machines die het ook nog eens beter kunnen en daarbovenop ook nog eens een aantal maal zo snel. Ja, het is goed, voor onze eigen comfort. Of het ook werkelijk goed is voor de wereld zelf, als je bijvoorbeeld kijkt naar de opwarming van de aarde, dan zijn daar nog wel een aantal discussies over te voeren

Verschil in consumptie

Het verschil in hoeveel mensen consumeren per persoon in een land is vaak relatief groot. Er zijn mensen die meer te besteden hebben dan ze weten waaraan ze het geld kunnen uitgeven. Dat is de rijke kant van het spectrum. Maar aan de onderkant heb je mensen die nog maar net genoeg geld hebben om rond te komen. Mensen die geen geld hebben om iets geks als een lasermachine te kopen. En dat terwijl er aan de bovenkant van het spectrum mensen zijn die elke dag een nieuwe inkjet zonder schoonmaken kunnen kopen. Het welvaartsverschil tussen mensen is een controversieel onderwerp. Zou iedereen evenveel moeten krijgen of is dat niet zo? Mensen hebben immers andere kwaliteiten en falen, dus doen ze ook niet precies dezelfde prestatie.