Voordelig leven is een concept wat een grote rol speelt bij erg veel mensen in de wereld. En dat is niet alleen nu zo, dat is al jarenlang zo. We kunnen namelijk niet allemaal miljonairs zijn, die grote huizen hebben met in hun prachtig ruime garage een of andere dure auto van een fancy merk. Nee, integendeel zelfs, leeft het grotere gedeelte van de wereldbevolking in armoede. En wij in Nederland kennen niet heel goed wat armoede nou eigenlijk betekend. Voor ons is armoede niet eens nagenoeg hetzelfde als dat het betekent voor mensen in derdewereldlanden. In landen zoals bijvoorbeeld Nigeria ligt de armoedegrens zo laag, dat men met 10 euro per dag meer dan blij is. Dat is voor ons hier moeilijk om voor te stellen. Toch betekent dat niet dat bezuinigen niet zo nu en dan nodig is. Maar als je dit wilt doen, dan moet je wel weten hoe je precies moet besparen. Om goedkoop te leven moet je een stel beleidslijnen volgen zodat het slagingspercentage hoger ligt.

Welk nut?

Er zijn veel mensen die besparen op hun eigen kosten en terecht natuurlijk. Waarom doen mensen dit dan nou eigenlijk is de vraag. Er zijn namelijk twee grote redenen waarom men normaal gesproken begint met bezuinigen. De eerste is voor eigen baat. Je bespaart op kosten, vaak kosten die je liever niet zou willen maken, zodat je daarna meer geld uit kan geven aan dingen die je leuk vindt. Daarnaast heb je ook nog de andere reden en dat is dat je gaat bezuinigen uit bewustzijn van de problemen met het milieu. We consumeren veel te veel over de wereld en dat kan verminderd worden als je zelf eerst actie onderneemt. Om de verandering te maken moet je zelf het verschil uitmaken.

Vormen van bezuinigen.

Je kunt op verschillende manieren bezuinigen. Je kunt bezuinigen op kosten die je maakt in het huishouden. Dat zijn er namelijk best wel veel. Je gebruikt elke dag weer gas, stroom en water. Als je minder lang onder de douche staat bezuinig je dus al een beetje op de totale kosten. Houdt dat een jaar lang vol en dan begin je het verschil echt te merken. Ook op grote investeringen kun je besparen door minder luxe te veroorloven. Neem bijvoorbeeld in plaats van een laserprinter kleur all in one een net iets simpelere goedkopere variant, zoals een simpele kleurenprinter die nagenoeg even goed functioneert.