Een stroomstoring: altijd onhandig. Helaas, ze komen gemiddeld eens in de vier jaar voor. Gemiddeld zijn er zo’n 55 stroomstoringen per dag in ons land. Ook jij kunt er dus mee te maken krijgen. Wat moet je doen in het geval van een stroomstoring?

Stroom, warmte en koude in huis houden

Valt de stroom uit? Dan is het verstandig om de koelkast of vriezer zo min mogelijk te openen. Een dichte deur houdt namelijk de warmte van buiten drinken. Op die manier blijft het eten en drinken langer koel. Je hoeft niet altijd etenswaren weg te gooien na stroomuitval. Het is afhankelijk van de temperatuur in het apparaat en hoe lang de stroom eruit is geweest.

Bij een gasstoring is het belangrijk de warmte in huis te houden. Als het koud is buiten, is het verstandig de warmte in huis te houden door ramen, deuren en gordijnen te sluiten. Op die manier houd je de warmte in huis. Heb je voor een langere periode geen gas en heb je geen gasgestookte cv-ketel? Dan kan een elektrische kachel een goede vervanger zijn.

Zorg ervoor dat je altijd een zaklamp op batterijen in huis hebt. Zo zit je niet in het donker en kun je bovendien makkelijker schakelaars en zekeringen controleren op het moment dat de stroom uitvalt.

Werken met noodstroom

Stroomstoringen komen nooit gelegen. Ze komen altijd op een moment dat het niet uitkomt. Net voor een deadline valt de stroom uit. Het gevolg: dataverlies en misschien zelfs beschadigingen aan de apparatuur. Door te werken met noodstroom, kun je gewoon verder werken. Je kunt zelfs voorkomen dat je slachtoffer wordt van een stroomstoring, door een 48V UPS te gebruiken.

Een UPS is een Uninterruptible Power Supply. Dit apparaat lijkt op een soort computer en levert bij een stroomstoring automatisch noodstroom aan alle aangesloten apparaten. Ook vangt het hoge spanningspieken op als de stroom weer aangaat. Daarmee bescherm je je apparatuur. Op die manier heb je geen last van data verlies of beschadiging aan apparatuur bij stroomuitval.

Door te werken met de juiste voedingen, wordt je stroom geschakeld en gestabiliseerd. Zo is er bijvoorbeeld 24V voeding met temperatuurbeveiliging en een gestabiliseerde uitgangsspanning. Je kunt de voeding daarmee in verschillende situaties gebruiken.

Houd de informatie in de gaten

Je kunt gas- en stroomstoringen in het gebied van jouw leverancier eenvoudig vinden op de site van de netbeheerder of van de aanbieder van gas en stroom. Door op de gemelde storing te klikken, lees je meer details. Vaak staat er een verwachte eindtijd bij. De verwachte eindtijd is wel een voorspelling. Het kan dus iets korter of iets langer duren.