Industriële automatisering: wat is dat? En wat heeft het te maken met procesautomatisering? Op deze pagina leggen we het uit. Industriële automatisering zorgt ervoor dat de efficiëntie van processen stijgt en dat foutmarges kleiner worden. 

Wat is industriële automatisering?

Het automatiseren van processen van machines en software zorgt voor een geoptimaliseerde productie. Automatiseren betekent altijd dat handmatig werk vervangen wordt door een technisch systeem. Dit proces in de maakindustrie noemen we ook wel industriële automatisering. Het omvat het totale ontwerp van sensoren en actuatoren tot de bijbehorende besturingscomponenten tot een efficiënt productieproces. Software en machines nemen het werk over van mensen, waardoor productie sneller en beter verloopt. Daarbij gaat het om fysiek werk, zoals het plaatsen van een onderdeel in een machine, en om digitaal werk, het invoeren van gegevens in een systeem. 

Redenen voor industriële automatisering

Industriële automatisering is dus een must als u uw werkproces wilt optimaliseren. Het wordt gebruikt op alle technologiegebieden voor de engineering van machines en installaties. De software is (nog) niet zo ver dat het de werkzaamheden van een engineer volledig over kan nemen, maar helpt om het werk eenvoudiger en sneller uit te voeren, met kleinere foutmarges.

Dat is belangrijk, want levertijden zijn kort, de prijsconcurrentie vanuit het buitenland is enorm en steeds meer klanten vragen om maatwerk (specials). In een gestandaardiseerde en (deels) geautomatiseerde engineerings- en productieomgeving is het aanpassen van een machine aan de wens van de klant vaak eenvoudiger, foutlozer en goedkoper. Tot slot is het personeelstekort in de sector ook een belangrijke reden voor industriële automatisering. Het vinden én behouden van de juiste technische mensen begint in de paneel- en machinebouw een knelpunt te worden, dus de inzet van machines, software en computers voor repeterende handelingen steeds logischer.

Engineering in de 21e eeuw

Welke specifieke benaderingen hanteren bedrijven om hun engineeringprocessen met succes te automatiseren? De basis vormt de structurering van herbruikbare functies, zoals varianten of opties. Deze functies worden beschreven in deelcircuits en worden centraal beheerd in macrobibliotheken. Schema’s voor nieuwe opdrachten kunnen met deze modulaire, functiegerichte productstructuur sneller worden samengesteld. Als een bedrijf productconfiguratoren gebruikt, zijn deze bestelgegevens direct te importeren. Het resultaat: schema’s worden gegenereerd door middel van dialoogbegeleiding of volledig op de achtergrond en volledig automatisch op het platform of via een webapplicatie. Dat maakt het werk van een engineer een stuk eenvoudiger.

Industriële automatisering en IT

IT en Industriële automatisering worden vaak in één adem genoemd. En hoewel ze steeds meer met elkaar te maken krijgen, zijn het twee verschillende dingen. IT gaat over de automatisering van werkprocessen, terwijl industriële automatisering meer gaat over het aansturen van installaties.  Op dit moment zitten we midden in de overgang naar industrie 4.0, de vierde industriële revolutie. Daarin wordt de samenwerking tussen industriële automatisering en IT steeds belangrijker: machines worden steeds slimmer en zijn meer en meer in staat om data terug te geven. Die data kan de engineer weer gebruiken om zijn of haar keuzes te maken in het ontwerp. 

EPLAN en industriële automatisering

EPLAN helpt organisaties om de industriële automatisering succesvol van de grond te krijgen. Automatisering kan nooit in één keer: het begint altijd in kleine stappen. De eerste stap is het kaart brengen van het gehele proces. Niet alleen binnen de organisatie, maar ook in de rest van de keten. In de maakindustrie zijn die twee namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door te kijken waar de knelpunten zitten en waar de quick wins behaald kunnen worden, zorgt u voor een gestroomlijnde overstap. Een EPLAN-consultant helpt u bij het stellen van prioriteiten en het zetten van de eerste stappen.

EPLAN software helpt bij de industriële automatisering. Met een EPLAN project creëert u een volledig digitaal beeld van de schema’s en een digital twin voor de schakelkasttechniek. In de cloud. Deze fungeert als centrale informatiebron voor alle componenten en machinedata voor de engineering- en productieafdelingen. Geen printjes meer heen en weer sturen, maar altijd en overal profiteren van naadloze communicatie. Zo zorgen we gezamenlijk voor een compleet geautomatiseerde maakindustrie.